Το 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου υλοποιεί εικονικές δραστηριότητες κινητικότητας (Virtual Mobility) στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ KA2
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 με 9 Ιουνίου 2021, η έκτη συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus ΚΑ229, με τίτλο Fake News in the Fake News Age: Cultivating Media Literacy in the Educational Community ”. Η συνάντηση έλαβε χώρα διαδικτυακά υπό την εποπτεία του Σχολείου Joniškėlio I. Karpio ŽŪPM με έδρα το Narteikiai Pasvalys της Λιθουανίας . Η εικονική κινητικότητα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίνοντας για άλλη μια φορά την ευκαιρία σε μαθητές/τριες του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου να έρθουν σε επαφή με καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες από το Σχολείο φιλοξενίας αλλά και το Σχολείο Northern Lights International School AS του Όσλο της Νορβηγίας, το Liceum Ogolnoksztalcace im. Stefana Zeromskiego της πόλης Λέμπορκ της Πολωνίας, το Agrupamento de Escolas Romeu Correia από την Αλμάδα της Πορτογαλίας , το Scoala Gimnaziala “Alexandru Ioan Cuza” από τη Βραϊλα της Ρουμανίας.
Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους/τις μαθητές/τριες αλλά και την ευρύτερη κοινότητα για τους κινδύνους της αυθαίρετης χρήσης του διαδικτύου, να βοηθήσει τους/τις εφήβους αλλά και τους/τις ενήλικες να εντοπίζουν τις ύποπτες ειδήσεις – την προέλευση, τον σκοπό και τις μεθόδους τους- να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και εν γένει την «ψηφιακή ενσυναίσθηση» των χρηστών κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, περιηγήθηκαν εικονικά στα αξιοθέατα της πόλης Joniškėlis και ευρύτερης περιοχής, της πρωτεύουσας της χώρας Βίλνιους, ενώ μαγεύτηκαν από όμορφες εικόνας της χώρας του Βορρά και έγιναν μέτοχοι μιας διαφορετικής πολιτιστικής κουλτούρας. Παράλληλα, περιηγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις του Σχολείου φιλοξενίας και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Στόχος της τελευταίας αυτής κινητικότητας , ως επιστέγασμα της γνώσης που απέκτησαν οι μαθητές/τριες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ήταν η από κοινού σύνταξη εύχρηστου οδηγού στην αγγλική γλώσσα για εφήβους και ενήλικες με επιμέρους θέματα τους κινδύνους του διαδικτύου, συμβουλές ασφαλούς χρήσης για ενήλικες και παιδιά καθώς και συμβουλές για τον εντοπισμό και την αποφυγή ψευδών ειδήσεων. Τα υπέροχα διαδικτυακά παιχνίδια τα μαθήματα χορού και η διδασκαλία της λιθουανικής γλώσσας που είχε ετοιμάσει το Σχολείο υποδοχής ενθουσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης έληξε ένα μεγάλο ταξίδι γνώσεων, εμπειριών, πολιτισμού και φιλίας που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την αξία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Παπαδάκης Σταμάτιος, ΠΕ86, Κρουσταλλίδου Στυλιανή ΠΕ06, Χρυσουλάκη Πηνελόπη ΠΕ02