Δελτιο τυπου για τα Ευρωπαϊκα προγραμματα του 5ου ΓΕΛ Ηρακλειου για το σχολικο ετος 2018-2019

Δελτίο τύπου

5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, Σεπτέμβριος 2018

 Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στο 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου τα  επόμενα δύο χρόνια θα υλοποιηθούν  τρία (3) Ευρωπαϊκά προγράμματα  ERASMUS+.

  1. Ένα πρόγραμμα ERASMUS+KA1/ Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων (2018-2019) που αφορά στην Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με τίτλο «Σέβομαι τη διαφορετικότητα».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την επιτόπια παρακολούθηση διδασκαλίας 3 εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο σχολείο “Northern Lights International” στο Όσλο της Νορβηγίας. Στο σχολείο αυτό φοιτούν μαθητές από 22 διαφορετικές χώρες και διδάσκουν καθηγητές από 11 διαφορετικές χώρες. Σκοπός της δράσης είναι να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί σε τρόπους διδασκαλίας σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, επειδή στη σημερινή εποχή στα ελληνικά σχολεία υπάρχει μεγάλη ετερογένεια όσον αφορά το μαθητικό δυναμικό. Πέραν από το μέσο μαθητή, η μαθητική κοινότητα αποτελείται από μαθητές διαφορετικής καταγωγής από την ελληνική αλλά και από μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Βασικός σκοπός μας είναι ένα σχολικό περιβάλλον προσιτό σε όλους τους μαθητές παρέχοντας ίσες ευκαιρίες.

  1. Δύο προγράμματα ERASMUS+KA229/School Exchange Partnerships (2018-2020).

– Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA229 Fake News in the Fake News Age: Cultivating Media Literacy in the Educational Community αποτελεί μια σύμπραξη 6 ευρωπαϊκών χωρών, με συντονίστρια χώρα την Ελλάδα και το 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και σχολεία συνεργάτες στην Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Πολωνία και τη Ρουμανία.

Στην εποχή μας, η καθημερινή ενημέρωση του περισσότερου κόσμου γίνεται μέσω του διαδικτύου. Την ίδια στιγμή, το διαδίκτυο κατακλύζεται από ψευδείς ειδήσεις διαφόρων σκοπών και στόχων. Είναι επιτακτική ανάγκη οι μαθητές μας και μελλοντικοί πολίτες να διακατέχονται από κριτική ικανότητα και κατά τη χρήση του διαδικτύου ως ενημερωτικό μέσο.  Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η επαφή των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών με τον κόσμο των ψευδών ειδήσεων. Ορισμένοι από τους βασικότερους στόχους μας είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ύπαρξη πολύ μεγάλου ποσοστού ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, η εκπαίδευση όχι μόνο στην αναγνώριση τους αλλά και στην κατανόηση του σκοπού που αυτές υπηρετούν.

-Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA229 “G.R.E.E.N: Green and Renewable Economy with Environmentally-literate Employees in Need” αποτελεί μια σύμπραξη 6 ευρωπαϊκών χωρών, με συντονίστρια χώρα την Νορβηγία και συνεργάτες-συνοδοιπόρους σχολεία στην Ιταλία, την Τουρκία, Πολωνία, Πορτογαλία και φυσικά το 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, ως εταίρο από την Ελλάδα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης στους συμμετέχοντες μαθητές, καθηγητές αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα, μέσω ομαδοσυνεργατικής εργασίας, βιωματικών δράσεων και επισκέψεων σε εγκαταστάσεις όπου εφαρμόζονται αρχές της ‘πράσινης οικονομίας’. Για την εκπόνηση των διδακτικών σεναρίων θα γίνει χρήση των Νέων Τεχνολογιών, η οποία τη δυνατότητα στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην χρήση των ΤΠΕ. Επιπλέον, εκπαιδευόμενοι σε θέματα πράσινης οικονομίας και έξυπνης διαχείρισης φυσικών πόρων, οι μαθητές καλούνται να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο κοινωνικό σύνολο, από την οικογένεια, στο σχολείο και στην ευρύτερη κοινότητα στην οποία βιώνουν την καθημερινότητά τους.

Επιπλέον, η συνεργασία με μαθητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέρει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους στις ξένες γλώσσες και να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινότητα των συμμαθητών τους στις χώρες φιλοξενίας, αλλά και να ξεναγήσουν οι ίδιοι τους συμμαθητές στους στον τόπο τους. Επομένως, η μαθητική κινητικότητα, η οποία βρίσκεται στην καρδιά των προγραμμάτων ΚΑ229, καλλιεργεί την ανεκτικότητα, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη και ενισχύει το αίσθημα ευρωπαϊκής ταυτότητας στους συμμετέχοντες.

Η συμμετοχή μας στις δράσεις Erasmus+ υπόσχεται πολλές ευκαιρίες για νέες εμπειρίες και γνώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.

 Ο Διευθυντής Παπαδάκης Σταμάτιος και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

Download (PDF, 167KB)