Κανονισμος Σχολειου

Σχολικό έτος 2018-2019

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 5ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 • Έρχομαι στο Σχολείο πριν χτυπήσει το κουδούνι και δεν μπαίνω στην αίθουσα, εκτός αν ο καιρός δεν επιτρέπει την παραμονή μου στον αύλιο χώρο και μετά από συνεννόηση με τον/την εφημερεύοντα/ουσα καθηγητή/τρια.
 • Θέλω να παρευρίσκομαι στην πρωινή συγκέντρωση του Σχολείου πιστεύοντας ότι είναι η μοναδική ευκαιρία της ημέρας για επαφή, ενημέρωση και ψυχολογική προετοιμασία.
 • Αν είμαι αλλόθρησκος ή ετερόδοξος, έχω το δικαίωμα να μη μετέχω στην πρωινή προσευχή, έχω όμως την υποχρέωση να σέβομαι το δικαίωμα ενεργού συμμετοχής των υπολοίπων.
 • Να μην ξεχνώ ότι η εξώπορτα θα κλείνει κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης από τους/τις εφημερεύοντες/ουσες της αυλής και θα ανοίγει με τη λήξη της για τυχόν αργοπορημένους/ες… αλλά αυτό δεν θα το εκμεταλλευτώ για να αργώ .
 • Μετά την είσοδο του/ της καθηγητή/τριας στην τάξη δεν θα μπορώ να μπω στην αίθουσα διδασκαλίαςπαρά μόνο εφόσον μου έχει δοθεί σημείωμα έγκρισης από τον Διευθυντή του Σχολείου ή τους υποδιευθυντές.
 • Γνωρίζω ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος δεν είναι σωστό να τρώω, να πίνω και να ενοχλώ με οποιοδήποτε τρόπο τους/τις συμμαθητές/τριες και τους/τις καθηγητές/τριες μου.
 • Σε περίπτωση ωριαίας αποβολής, θα πηγαίνω απευθείας με τον απουσιολόγο του τμήματος στον Διευθυντή όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία μου, η ημερομηνία και η διδακτική ώρα στο αντίστοιχο βιβλίο καταγραφής Ποινών. Θα παραμένω για το υπόλοιπο της διδακτικής ώρας στο Γραφείο του Συλλόγου των Καθηγητών/τριών, αποσχολούμενος/-η με κάποια εργασία που θα μου αναθέτουν. Η αιτιολόγηση της αποβολής θα καταγράφεται από τον/την διδάσκοντα/ουσα μετά το τέλος της ώρας, ο/η οποίος/α θα ενημερώνει τηλεφωνικά τον/την κηδεμόνα μου μετά τη δεύτερη ωριαία αποβολή. Αν συγκεντρώσω 3 ωριαίες αποβολές, προβλέπονται περαιτέρω μέτρα συμμόρφωσης μου.
 • Γνωρίζω ότι, αν παραποιήσω απουσιολόγιο, βεβαίωση ή άλλο έγγραφο, είναι σοβαρό παράπτωμα και θα μου επιβληθεί ποινή(να μου λείπει !).
 • Είμαι προσεκτικός/-η ώστε να μην προκαλέσω σκόπιμα φθορά στον σχολικό χώρο, γιατί θα τιμωρηθώ με απόφαση του Διευθυντή, θα ενημερωθεί ο/η κηδεμόνας μου και θα υποχρεωθώ σε αποκατάσταση της φθοράς(κι άλλη γκρίνια στο σπίτι !!! ).
 • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, βγαίνω στην αυλή του Σχολείου σύμφωνα με τον κανονισμό αντισεισμικής προστασίας για λόγους ασφαλείας. Άλλωστε η αίθουσά μου κλειδώνεται ώστε να ανανεωθεί ο αέρας του χώρου της αλλά και για να διασφαλιστούν τα προσωπικά μου αντικείμενα. Αν χρειαστώ κάτι, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, απευθύνομαι στον/στην εφημερεύοντα/ουσα καθηγητή/τρια.     
 • Σε περίπτωση απουσίας καθηγητή/τριας, το τμήμα μου ενημερώνεται από τον Υποδιευθυντή-Προγραμματιστή του Ωρολογίου Προγράμματος για τυχόν αλλαγές και τις οποίες είναι υποχρεωμένο το τμήμα να ακολουθήσει προκειμένου να μην παρεμποδίζεται το εκπαιδευτικό έργο των υπολοίπων τμημάτων, κυκλοφορώντας στους διαδρόμους του σχολείου ή δημιουργώντας φασαρία.
 • Δεν ενοχλώ τους/τις καθηγητές/τριες μου χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς πρόσκληση των ιδίων, στον χώρο του γραφείου τους. (Πρέπει και αυτοί/ές να χαλαρώσουν και να «φορτίσουν» τις μπαταρίες τους !)
 • Για οποιοδήποτε σοβαρό λόγο χρειάζεται να φύγω από τον χώρο του Σχολείου πριν την λήξη των μαθημάτων, ζητώ άδεια από τον Διευθυντή ή τον/την Υποδιευθυντή/ντρια, ο/η οποίος/α ενημερώνει τον/την κηδεμόνα μου. Οι απουσίες λογίζονται κανονικά αλλά μπορούν να δικαιολογηθούν αργότερα από τον/την κηδεμόνα.
 • Εξυπακούεται ότι δεν «αποδρώ» σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση από τον χώρο του Σχολείου ανεβαίνοντας στα προστατευτικά κιγκλιδώματα, γεγονός επικίνδυνο για τη σωματική μου ακεραιότητα αλλά και για το οποίο γνωρίζω ότι θα μου επιβληθεί βαρύτατη ποινή.
 • Ο ν.3868/2010 (ΦΕΚ129/3-8-2010) απαγορεύει το κάπνισμα στους χώρους του Σχολείου αν και νομίζω ότι τελικά δε χρειάζεται κανένας νόμος για να συνειδητοποιήσω τις βλαβερές συνέπειές του στην υγεία μου.
 • Ένας άλλος νόμος (137003/Δ1/25-08-2016) δεν επιτρέπει την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων ή άλλης συσκευής που να διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου εντός της αίθουσας διδασκαλίας. Άλλωστε αν χρειαστεί να επικοινωνήσω υπάρχει πάντοτε στη διάθεσή μου και στη διάθεση των γονιών μου το τηλέφωνο του Σχολείου.
 • Οποιουδήποτε είδους άσκηση σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας πιστεύω ότι δεν έχει ΚΑΜΙΑ θέση στον χώρο του Σχολείου μας καθώς σέβομαι την αρχή ότι καθένας αποτελεί μοναδική , ξεχωριστή προσωπικότητα.
 • Αποτελεί χαρά για μένα και επιδιώκω τη συμμετοχή μου σε όλες τις εκδηλώσεις (παρελάσεις, εορτές, δράσεις πολιτιστικού, περιβαλλοντικού ή άλλου χαρακτήρα) που οργανώνει το Σχολείο μου.
 • Συζητώ και βρίσκω λύσεις για όλα τα θέματα που με απασχολούν μέσω της λειτουργίας του συμβουλίου του τμήματος μου.
 • Για οποιοδήποτε θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το συμβούλιο του τμήματος μπορώ να απευθυνθώ στον/στην υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια του τμήματος κι εκείνος/η με τη σειρά του/της, αξιολογώντας το πρόβλημα, θα μου βρει λύση. Αν και έτσι δεν βρω λύση, θα απευθυνθώ μαζί με τον/την καθηγητή /τρια, στον/στην Υποδιευθυντή/τρια αρχικά και, αν χρειαστεί, στον Διευθυντή του Σχολείου.
 • Προμηθεύομαι το φαγητό/νερό/χυμό μου από το κυλικείο του Σχολείου ή το φέρνω από το σπίτι μου. Δεν επιτρέπεται να παραγγέλνω τίποτα από έξω καθώς γνωρίζω ότι τα έσοδα του κυλικείου καταλήγουν στο Σχολείο μου προκειμένου αυτό να καλύπτει ένα μέρος των λειτουργικών του δαπανών.
%d bloggers like this: