Ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5-17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20-30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας -αν δεν είναι σωστή- κοστίζει στην υγεία μας αλλά και στον πλανήτη! Για αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς εγκαινίασε σήμερα τη νέα πανελλήνια εκστρατεία του για τη βιώσιμη διατροφή: “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης”.
Εξόρμηση σε 20 ελληνικές πόλεις, βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά, σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς, πρακτικές συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, έξυπνοι τρόποι για να προστατεύσουμε μέσα από το πιάτο μας, την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη.
Με αυτά τα “συστατικά”, η νέα εκστρατεία του WWF Ελλάς έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό και μας καλεί να μαγειρέψουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.

Τα κύρια στοιχεία της νέας αυτής εκστρατείας είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, η νέα ιστοσελίδα www.wwf.gr/food και μία κινητή διαδραστική έκθεση.
Πόσοι γνωρίζουν ότι ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος εκλύει 30,4 κιλά CO2 στην ατμόσφαιρα;

Πόσοι ξέρουν ότι μια 4μελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού;


Όλοι έχουν ακούσει για τη μεσογειακή διατροφή αλλά πόσο γνωστό είναι ότι το παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο διατροφής ωφελεί και το περιβάλλον, μειώνοντας κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού;

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, το WWF Ελλάς θα επισκεφθεί 20 πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να μεταδώσει σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά της διατροφής που σέβεται την υγεία και τον πλανήτη. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι έτοιμο προς διανομή σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Παιδιά και ενήλικες θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/stories/4693309/