Εναρκτηρια Συναντηση στο πλαισιο του ευρωπαϊκου προγραμματος Erasmus KA229 στο 5ο ΓΕΛ Ηρακλειου

Tο χρονικό διάστημα 13 με 16 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο 5o Γενικό Λύκειο Ηρακλείου η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus ΚΑ229, με τίτλο Fake News in the Fake News Age: Cultivating Media Literacy in the Educational Community. Το 5o Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, ως σχολείο συντονιστής, υποδέχτηκε ομάδα δέκα (10) εκπαιδευτικών και δεκαπέντε (15) μαθητών/τριών από Σχολεία πέντε (5) χωρών, που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα, το Σχολείο Northern Lights International School AS από το Όσλο της Νορβηγίας, το Liceum Ogolnoksztalcace im. Stefana Zeromskiego από την πόλη Λέμπορκ της Πολωνίας, το Agrupamento de Escolas Romeu Correia από την Αλμάδα της Πορτογαλίας, το Joniskelio Igno Karpio zemes ukio ir paslaugu mokykla από την πόλη Narteikiai Pasvalys της Λιθουανίας και το Scoala Gimnaziala “Alexandru Ioan Cuza από την πόλη Βράϊλα της Ρουμανίας.

Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους/τις μαθητές/τριες αλλά και την ευρύτερη κοινότητα για τους κινδύνους της αυθαίρετης χρήσης του διαδικτύου, να βοηθήσει τους/τις εφήβους αλλά και τους/τις ενήλικες να εντοπίζουν τις ύποπτες ειδήσεις – την προέλευση, τον σκοπό και τις μεθόδους τους- να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και εν γένει την «ψηφιακή  ενσυναίσθηση» των χρηστών κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο .

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες, μετά από το θερμό καλωσόρισμα και τις δράσεις γνωριμίας, περιηγήθηκαν στους χώρους του Σχολείου, ενημερώθηκαν για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρακολούθησαν πρότυπες διδασκαλίες σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και συμμετείχαν σε οργανωτικές δραστηριότητες του Προγράμματος. Παράλληλα, έλαβαν χώρα δύο σεμινάρια τα οποία παρακολούθησαν όλοι/όλες οι συμμετέχοντες/ουσες στο Πρόγραμμα. Το πρώτο αφορούσε το θέμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και οργανώθηκε  από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου , που τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής του  Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας , με εισηγήτριες τις κυρίες  Ψαρουδάκη Αικατερίνη και Καρκανάκη Μαρία. Το δεύτερο ήταν σεμινάριο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eΤwinning, με εισηγητή τον Διευθυντή του Σχολείου και μέλος της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning κ. Παπαδάκη Σταμάτη.

Κατά την παραμονή τους στην πόλη μας, οι ευρωπαίοι εταίροι, εκπαιδευτικοί και μαθητές /τριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μνημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως την Κνωσό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το φρούριο Κούλε και να περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο αυτής. Επίσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κρητική γαστρονομία, απολαμβάνοντας γεύσεις της παραδοσιακής μας κουζίνας, να έρθουν σε επαφή με ακούσματα της κρητικής μουσικής και να μυηθούν, όσο ο χρόνος και οι συνθήκες το επέτρεψαν, στον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεκαπέντε (15) ευρωπαίοι/ες μαθητές/τριες φιλοξενήθηκαν με πολλή προθυμία από οικογένειες μαθητών/τριών του Σχολείου μας, όπου και γνώρισαν τη ζεστή ελληνική φιλοξενία και παρακολούθησαν την καθημερινότητα των Ελλήνων/Ελληνίδων συμμαθητών/τριών τους. Την ημέρα της αναχώρησης των ευρωπαϊκών αποστολών όλοι /όλες ήταν βαθιά συγκινημένοι/ες για τις εμπειρίες που μοιράστηκαν, για την ουσιαστική επικοινωνία και τη γόνιμη αλληλεπίδραση και ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη δια ζώσης συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Λέμπορκ της Πολωνίας.

Διαβάστε περισσότερα:

Download (PDF, 220KB)