Το 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου υλοποιεί εικονικές δραστηριότητες κινητικότητας (Virtual Mobility) στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ KA2
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μάϊου, 1, 3 και 4 Ιουνίου 2021, η έκτη συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus ΚΑ229, με τίτλο «Green and Renewable Economy with Environmentally-literate Employees in Need, G.R.E.E.N». Η συνάντηση έλαβε χώρα διαδικτυακά υπό την εποπτεία του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου. Η εικονική κινητικότητα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίνοντας για άλλη μια φορά την ευκαιρία σε μαθητές/τριες του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου να έρθουν σε επαφή με καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες από το Σχολείο φιλοξενίας αλλά και το Σχολείο Northern Lights International School AS του Όσλο της Νορβηγίας, το Σχολείο ISTITUTO TECNICO INDUSTRIALE A.MONACO της Ιταλίας, το Σχολείο Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi της Τουρκίας, το Σχολείο Zespol Szkol Samochodowych im. 1 Brygady Pancernej im. Bohaterow Westerplatte της Πολωνίας και το Σχολείο Convergência – Formadores Associados, Lda της Πορτογαλίας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης στους/στις συμμετέχοντες/χουσες μαθητές/τριες, καθηγητές/τριες αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα, μέσω ομαδοσυνεργατικής εργασίας, βιωματικών δράσεων και επισκέψεων σε εγκαταστάσεις όπου εφαρμόζονται αρχές της ‘πράσινης οικονομίας’. Για την εκπόνηση των διδακτικών σεναρίων έγινε ευρεία χρήση των Νέων Τεχνολογιών, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να χρησιμοποιήσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην χρήση των ΤΠΕ. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες, εκπαιδευόμενοι/ες σε θέματα πράσινης οικονομίας και έξυπνης διαχείρισης φυσικών πόρων, καλούνται να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο κοινωνικό σύνολο, στην οικογένεια, στο σχολείο και στην ευρύτερη κοινότητα στην οποία ζουν και δραστηριοποιούνται.
Επιπλέον, η συνεργασία με μαθητές/τριες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέρει τη δυνατότητα
στους/στις συμμετέχοντες/χουσες να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους στις ξένες γλώσσες και να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινότητα των συμμαθητών/τριών τους στις χώρες φιλοξενίας αλλά και να ξεναγήσουν οι ίδιοι/ες τους συμμαθητές/τριες στους στον τόπο τους. Επομένως, η μαθητική κινητικότητα, η οποία βρίσκεται στην καρδιά των προγραμμάτων ΚΑ229, καλλιεργεί την ανεκτικότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη και ενισχύει το αίσθημα ευρωπαϊκής ταυτότητας στους/στις συμμετέχοντες/χουσες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, περιηγήθηκαν εικονικά στα αξιοθέατα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ μαγεύτηκαν από όμορφες εικόνας της Κρήτης και έγιναν μέτοχοι μιας διαφορετικής πολιτιστικής κουλτούρας. Παράλληλα, περιηγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις του Σχολείου μας και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Στόχος της τελευταίας αυτής κινητικότητας, ως επιστέγασμα της γνώσης που απέκτησαν οι μαθητές/τριες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ήταν η από κοινού σύνταξη εύχρηστου οδηγού στην αγγλική γλώσσα για την ‘πράσινη οικονομία’ και τις ευρύτερες επαγγελματικές προοπτικές των μαθητών/τριών σε συναφή επαγγέλματα. Τα υπέροχα διαδικτυακά παιχνίδια τα μαθήματα χορού και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας που είχαμε ετοιμάσει ως Σχολείο υποδοχής ενθουσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης έληξε ένα μεγάλο ταξίδι γνώσεων, εμπειριών, πολιτισμού και φιλίας που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την αξία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Βλαχάκη Αντωνία ΠΕ04, Γκουγκούσης Σωτήριος ΠΕ04, Κρουσταλλίδου Στυλιανή ΠΕ06, Παπαδάκης Σταμάτιος, ΠΕ86, , Χρυσουλάκη Πηνελόπη ΠΕ02,