ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 5ου ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου υλοποιεί εικονικές δραστηριότητες κινητικότητας (Virtual Mobility) στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ KA2

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 με 13 Μαϊου 2021, η πέμπτη συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus ΚΑ229, με τίτλο Fake News in the Fake News Age: Cultivating Media Literacy in the Educational Community ”. Η συνάντηση, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα  τον Μάρτιο του 2020 στην πόλη Braila της Ρουμανίας αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά υπό την εποπτεία του Scoala Gimnaziala “Alexandru Ioan Cuza”. Η εικονική κινητικότητα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίνοντας  για άλλη μια φορά την ευκαιρία σε μαθητές/ τριες  του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου να έρθουν σε επαφή με καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες  από το Σχολείο φιλοξενίας αλλά και το Σχολείο Northern Lights International School AS του Όσλο της Νορβηγίας, το Liceum Ogolnoksztalcace im. Stefana Zeromskiego της πόλης Λέμπορκ της Πολωνίας, το Agrupamento de Escolas Romeu Correia  από την Αλμάδα της Πορτογαλίας , το Joniskelio Igno Karpio zemes ukio ir paslaugu mokykla από την πόλη Narteikiai Pasvalys της Λιθουανίας.

Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους/τις μαθητές/τριες αλλά και την ευρύτερη κοινότητα για τους κινδύνους της αυθαίρετης χρήσης του διαδικτύου, να  βοηθήσει τους/τις εφήβους αλλά και τους/τις ενήλικες να εντοπίζουν τις ύποπτες ειδήσεις – την προέλευση, τον σκοπό και τις μεθόδους τους- να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και εν γένει την «ψηφιακή ενσυναίσθηση» των χρηστών κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες, περιηγήθηκαν εικονικά στα αξιοθέατα της παραδουνάβιας πόλης της Ρουμανίας και της ευρύτερης περιοχής καθώς και στις εγκαταστάσεις του Σχολείου φιλοξενίας ενώ, παράλληλα, ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μετά την παρουσίαση ευρηματικών κόμικ με θέμα τα Fake news που φιλοτέχνησαν οι συμμετέχoντες μαθητές/-τριες του προγράμματος αναδείχτηκε με ψηφοφορία το καλύτερο. Κεντρικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε επίσης η επίδραση των ψευδών ειδήσεων στη ζωή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ, παράλληλα, έλαβαν χώρα εκτενείς συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων για τον τρόπο που βίωσαν τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας στην χώρα τους. Οι μαθητές/ τριες μέσα από πολλά διαδικτυακά παιχνίδια αλληλεπίδρασαν, εκπαιδεύτηκαν, αντάλλαξαν εμπειρίες διασκέδασαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελευταία εικονική κινητικότητα του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος με χώρα φιλοξενίας τη Λιθουανία .

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Παπαδάκης Σταμάτιος, ΠΕ86, Κρουσταλλίδου Στυλιανή ΠΕ06, Χρυσουλάκη Πηνελόπη ΠΕ02

Ο Διευθυντής Παπαδάκης Σταμάτιος και ο Σύλλογος Διδασκόντων του  5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

Download (PDF, 194KB)